top of page

ΠΡΟΣΦΟΡΑ 

Η παρουσία και η προσφορά του Κέντρου Υγείας «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» στο Τουλεάρ της Μαδαγασκάρης έχει χαρακτηριστεί σαν ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ, επειδή πραγματικά για την πλειονότητα των ασθενών που προσέρχονται είναι η μοναδική επιλογή.
Οι άρρωστοι αυτοί, στην πλειοψηφία τους πολύ φτωχοί, υποφέρουν από πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, τόσο επιπολάζοντα τροπικά λοιμώδη, όσο και άλλα συνήθη μη-μεταδοτικά. Μεταξύ αυτών των αρρώστων συμπεριλαμβάνονται και πολλά παιδιά. Λόγω δυσκολίας πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες, οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να μπορέσουν να τύχουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ειδικότερα, το ευρύ φάσμα των προσφερομένων παρακλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων, με ελάχιστο κόστος για τους πάσχοντες και δωρεάν για τους φτωχούς, είναι κριτικής σημασίας γιατί αναβαθμίζει πολύ το επίπεδο των ιατρονοσηλευτικων υπηρεσιών της Κλινικής στους ασθενείς, αυξάνοντας τις διαγνωστικές δυνατότητες, διευκολύνοντας τη διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση και ως εκ τούτου συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση της θεραπευτικής αγωγής. Η σημασία και η αξία της προσφοράς αυτής γίνεται αντιληπτή, εἀν ληφθουν υπόψη αφενός μεν η σπανιότητα των εξετάσεων αυτών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΔ Μαδαγασκάρης και αφετέρου η αδυναμία των ασθενών να υποβληθούν στη σχετική δαπάνη λόγω φτώχειας.
Πέραν της παροχής υγειονομικής περίθαλψης στον τοπικό πληθυσμό, η κοινωνική προσφορά του Κέντρου επεκτείνεται και στα παρακάτω:
Πρόγραμμα χορήγησης ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και τροφής σε δυσθρεπτικά υποσιτισμένα παιδιά. 
Η νότια Μαδαγασκάρη πλήττεται από πολυετή ανομβρία. Λόγω της λειψυδρίας οι κάτοικοι αναγκάζονται να μασούν τα φύλλα των κάκτων για να ξεδιψάσουν και ευρίσκονται στα όρια λιμού. Εξ αιτίας του υποσιτισμού τα μισά περίπου παιδιά κάτω των 5 ετών είναι δυσθρεπτικά, ενώ πολλά πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία. Η δυσθρεψία στη συνέχεια συμβάλλει στην εμφάνιση πολλών άλλων προβλημάτων υγείας.
Ο θηλασμός στα βρέφη δεν είναι επαρκής επειδή αφ᾽ ενός υπάρχουν πολλά ορφανά και αφ᾽ ετέρου οι μητέρες είναι οι ίδιες υποσιτισμένες
Υπάρχουν περιπτώσεις που η γιαγιά αναγκάζεται να θηλάζει το εγγονάκι της. Η πλειοψηφία των ορφανών βρεφών σιτίζεται με γάλα της αγελάδας με κουταλάκι και κάποια με σκέτο ζαχαρόνερο. Κατά συνέπεια, η εξασφάλιση βρεφικού γάλακτος είναι πραγματικά πολύτιμη.                                           Από ετών η ΜΚΟ ΙΗΑ έχει οργανώσει στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ένα πρόγραμμα δωρεάν προσφοράς βρεφικού γάλακτος σε ορφανά, υποσιτισμένα και άλλα παιδιά που έχουν ανάγκη. 200 περίπου παιδιά είναι εγγεγραμμένα και λαμβάνουν γάλα σε σκόνη. Το μηνιαίο κόστος αγοράς του γάλακτος είναι περίπου 1,000 Ευρώ.
Κάλυψη εξόδων νοσηλείας και χειρουργικών επεμβάσεων πολύ φτωχών ασθενών σε κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα όταν το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Κέντρο κλινικής εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης σπουδαστών Νοσηλευτικής κατόπιν σχετικού αιτήματος Νοσηλευτικών Σχολών του Τουλεάρ.
Στήριξη του Δημοσίου Υγειονομικού συστήματος της Μαδαγασκάρης. Στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας της με τις Υγειονομικές αρχές του κράτους, η Κλινική έκανε επανειλημμένα δωρεές πλεονάζοντος αναλωσίμου υγειονομικού υλικού και φαρμάκων στο Νομαρχιακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο HOPITAL DE TULEAR, καθώς και Νοσοκομειακού εξοπλισμού και ιατρικών μηχανημάτων (Αναισθησιολογικό μηχάνημα, χειρουργικά κρεββάτια, εξεταστικά κρεβάτια, νοσοκομειακά κρεβάτια, οδοντιατρικά συγκροτήματά κα) στη Νομαρχιακή Διεύθυνση Υγείας της ΝΔ Μαδαγασκάρης (Direction Regional de Santé Publique Antsimo Andrefana). Τον Μάρτιο του 2022 ένας μαστογράφος, δωρεά μιας ακτινολόγου, ο οποίος μεταφέρθηκε με το εμπορευματοκιβώτιο από την Κύπρο, παραδόθηκε μαζί με Ηλεκτροκαρδιογράφο και άλλο υγειονομικό υλικό στο Centre Hospitalier Universitaire Toliara. Είναι ο μοναδικός μαστογράφος σε μια ακτίνα περίπου 500 χιλιομέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυβερνήτης της Region Antsimo Andrefana (ΝΔ Μαδαγασκάρης) απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στη διεύθυνση της Κλινικής αναγνωρίζοντας την προσφορά της στους κατοίκους της περιοχής και ειδικά τους φτωχούς.

bottom of page